Wie wordt ‘Eerste Kok van België 2018’ en “Eerste Maître d’Hôtel van België 2018”?

Robert Van Landeghem, Angelo Rosseel, Peter Goossens, Fabrice D’Hulster en Alain Thoon

Angelo Rosseel, chef-kok van het tweesterrenrestaurant La Durée in Izegem, maakte vandaag het thema bekend van de meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België 2018’. De Prijs Prosper Montagné’ is de bekendste maar ook de moeilijkste kokswedstrijd van het land. Het prestigieuze concours is al zijn 65ste editie toe. In dit lustrumjaar organiseert Club Prosper Montagné ook de tweede editie van de meesterschapswedstrijd waarbij op zoek wordt gegaan naar de beste maître d’hôtel van het land. Fabrice D’Hulster, maître d’hôtel van het Brusselse tweesterrenrestaurant Sea Grill, is dit jaar ambassadeur van het concours voor maîtres d’hôtel. Zaalmeesters die willen meedingen naar de titel van ‘Eerste Maître d’hôtel van België 2018’, kunnen zich tot 15 mei inschrijven via www.club-prosper-montagne.be. Wie de titel ‘Eerste Kok van België’ in de wacht wil slepen, heeft nog tijd tot 15 juni 2017 om een dossier in te dienen.

Joery Delille van restaurant Horseele in Gent verkozen tot “Best Sommelier of Belgium 2016-2017”

<p class="p1"><span class="s1">Joery Delille</span></p>

Vandaag werd Joery Delille van restaurant Horseele in Gent verkozen tot winnaar van de wedstrijd “Best Sommelier of Belgium 2016-2017”. Deze nationale wedstrijd wordt georganiseerd door de Belgische Sommeliersgilde, de Vereniging van Vlaamse Sommeliers (VVS) en de Gastronomische Club Prosper Montagné.

Dit jaar werd de jury bestaande uit een 20-tal professionelen uit binnen- en buitenland (zowel sommeliers als gespecialiseerde pers) voorgezeten door Andres Roseberg, Vice President ASI. De finalisten moesten proeven doorstaan bestaande uit enkele opdrachten zoals het herkennen van zes natuurlijke producten, bediening van een fles champagne, combinatie wijn en gerecht, decantatie, proeverij van drie witte wijnen en verbetering van een foutieve wijnkaart.

De winnaar van de wedstrijd “Best Sommelier of Belgium” mag ons land vertegenwoordigen op de internationale wedstrijden 'Best Sommelier of Europe’ en 'Best Sommelier of the World’.

Club Prosper Montagné, de Vereniging van Vlaamse Sommeliers (VVS) en de Belgische Sommeliersgilde feliciteren de winnaar evenals de andere finalisten.

Glenn Verhasselt is ‘Eerste Kok van België 2017’ en Ief Vanhonnacker uit Brugge ‘Eerste Maître d’Hôtel van België 2017’

Glenn Verhasselt, chef van restaurant ‘Sir Kwinten’ in Lennik, heeft vandaag de titel “Eerste Kok van België 2016” in de wacht gesleept. De Prijs Prosper Montagné is een culinair topconcours waarbij op zoek wordt gegaan naar ‘s lands beste talent in de keuken. Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door Club Prosper Montagné. Tegelijkertijd vond ook de wedstrijd “Eerste Maître d’hôtel van België 2017” plaats. Daar ging de titel naar Ief Vanhonnacker uit Brugge.

De vier andere finalisten van de wedstrijd “Eerste Kok van België 2017” waren:

De finalisten voor de wedstrijd "Eerste Kok van België 2017" zijn bekend

De Gastronomische Club Prosper Montagné organiseert elk jaar een wedstrijd waarbij op zoek wordt gegaan naar de eerste kok van het land. Uit de talrijke inzendingen werden vijf finalisten geselecteerd: Jean-Jacques Danthine (chef van restaurant ‘La Meilleure Jeunesse’ te Brussel), Bart Hoornaert (sous-chef van ‘La Durée’ in Izegem), Lukas Moonens (sous-chef ‘Bistro Margaux’ in Sint-Martens-Bodegem), Anthony Stoop (eigenaar van Pigas in Sint-Niklaas en ook chef van restaurant Likoké in Les Vans) en Glenn Verhasselt (chef van ‘Sir Kwinten’ te Lennik). Zij zullen op 3 oktober 2016 meedingen naar de felbegeerde titel van “Eerste Kok van België 2017”.

De titel ‘Eerste Kok van België’ is wettelijk beschermd en exclusief voorbehouden aan de wedstrijd georganiseerd door Club Prosper Montagné. De wedstrijd “Eerste Kok van België” is namelijk op basis van de wet van 13 mei 2009 erkend door de Minister van Middenstand als meesterschapswedstrijd.

Club Prosper Montagné maakt de finalisten bekend van de meesterschapswedstrijd ‘Eerste Maître d’hôtel van België 2017’

Het bestuur van de Gastronomische Club Prosper Montagné organiseert dit jaar voor de eerste keer de meesterschapswedstrijd “‘Eerste Maître d’hôtel van België”. De vier finalisten zijn Paul-Henri Cuvelier (eigenaar van restaurant Paul de Pierre in Maarkedal), Jérôme Heller (maître d’hôtel-sommelier van restaurant Le Sélys - Crowne Plaza in Luik), Sofie Taelman (zaalverantwoordelijke van restaurant Marcus in Deerlijk) en Ief Vanhonnacker (leraar in hotelschool ‘Ter Groene Poorte’ in Brugge). De finale zal plaatsvinden op maandag 3 oktober 2016 in Brugge.

Bekendmaking van het wedstrijdthema van de Prijs Prosper Montagné 2017

Jean-Baptiste Thomaes, chef-kok van het tweesterrenrestaurant Château de Mylord in Ellezelles, maakte vandaag het thema bekend van de meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België 2017’. De Prijs Prosper Montagné’ is de bekendste maar ook de moeilijkste kokswedstrijd van het land. Het prestigieuze concours wordt voor de 64ste keer georganiseerd. Wie wil meedingen naar de titel van ‘Eerste Kok van België’, kan zich inschrijven tot 15 juni 2016. 

De organisatie van het concours ‘Eerste Kok van België’ is in handen van de Gastronomische Club Prosper Montagné. De titel ‘Eerste Kok van België’ is wettelijk beschermd. De wedstrijd werd door de minister bevoegd voor Middenstand erkend als officiële meesterschapswedstrijd op basis van de wet van 13 mei 2009.

De kandidaten moeten vóór 15 juni 2016 een dossier indienen met drie recepten:

Club Prosper Montagné roept nieuwe, officiële meesterschapswedstrijd voor maîtres d’hôtel in het leven

Het bestuur van de Gastronomische Club Prosper Montagné organiseert voor de eerste keer een meesterschapswedstrijd waarbij op zoek wordt gegaan naar de beste maître d’hôtel van het land. Joachim Boudens, maître d’hôtel van het driesterrenrestaurant Hertog Jan, is ambassadeur van het concours. Zaalmeesters die willen meedingen naar de titel van ‘Eerste Maître d’hôtel van België 2017’, kunnen zich tot 1 juni 2016 inschrijven via www.club-prosper-montagne.be. De finale zal plaatsvinden op maandag 3 oktober 2016 in Brugge.

Benoit Couderé verkozen tot Beste Sommelier van België 2015-2016

Benoit Couderé van Restaurant De Karmeliet in Brugge werd verkozen tot de “BESTE SOMMELIER VAN BELGIË 2015-2016”.

De wedstrijd werd georganiseerd door de Belgische Sommeliersgilde, VVS (Vereniging Vlaamse Sommeliers) en de Gastronomische Club Prosper Montagné. 

Wim Swinnen en Evelien Rutten winnen Trofee Jan Van Hemeledonck 2015

Evelien Rutten, Piet Stockmans, Wim Swinnen

De Trofee Jan Van Hemeledonck, de onderscheiding voor de beste culinaire, journalistieke bijdrage van 2015, werd dit jaar uitgereikt aan Wim Swinnen en Evelien Rutten.

Dit jaar werden twee prijzen uitgereikt: één voor beste recensie en één voor beste reportage/essay. De organisatie ontving een 20-tal inzendingen die werden gelezen en beoordeeld door een vakjury, waarin zowel mensen uit de journalistiek als uit de culinaire wereld zetelden. Onder andere de 3-driesterrenchefs van België waren jurylid. De jury kreeg ‘geanonimiseerde’ teksten te lezen. De naam van de auteur werd telkens weggelaten en was alleen bekend bij de organisatie.

In de categorie recensie viel Wim Swinnen in de prijzen met zijn bespreking van restaurant Librije in Zwolle, gepubliceerd in Culinair Ambiance. “ Een taalkundig sterk stuk dat de lezer meteen meezuigt in de sfeer van het restaurant. Doorheen de recensie bouwt de auteur zijn dinerervaring op als een soort wedstrijd die gepast eindigt met de woorden ‘game, set, match’. In het voordeel van de chef”, oordeelde de jury.

Wim Van Hecke uit Zele wint wedstrijd ‘Eerste Kok van België 2016’

Wim Van Hecke

Wim Van Hecke, sous-chef van ‘Fleur de Lin’ te Zele, heeft vandaag de titel “Eerste Kok van België 2016” in de wacht gesleept. De Prijs Prosper Montagné is een culinair topconcours waarbij op zoek wordt gegaan naar de beste kok van het land. Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door Club Prosper Montagné.

De andere finalisten waren Fabian Bail (chef van restaurant ‘Paul de Pierre’ te Etikhove), Cédric Gourdin (chef van ‘La Ferme de Grambais’ te Nijvel), Glenn Verhasselt (chef van ‘Sir Kwinten’ te Lennik) en Ignace Wattenberge (sous-chef van hostellerie ‘L’Esco’ te Wetteren).

Tijdens de finale in hotel- en toerismeschool Spermalie te Brugge moesten de kandidaten drie gerechten klaarmaken:

                                               ©1952-2016 • Club Prosper Montagné

Inhoud syndiceren
Comments