Club Prosper Montagné roept nieuwe, officiële meesterschapswedstrijd voor maîtres d’hôtel in het leven

Het bestuur van de Gastronomische Club Prosper Montagné organiseert voor de eerste keer een meesterschapswedstrijd waarbij op zoek wordt gegaan naar de beste maître d’hôtel van het land. Joachim Boudens, maître d’hôtel van het driesterrenrestaurant Hertog Jan, is ambassadeur van het concours. Zaalmeesters die willen meedingen naar de titel van ‘Eerste Maître d’hôtel van België 2017’, kunnen zich tot 1 juni 2016 inschrijven via www.club-prosper-montagne.be. De finale zal plaatsvinden op maandag 3 oktober 2016 in Brugge.

“Net zoals de wedstrijden van ‘Eerste Kok van België’ en ‘Eerste Sommelier van België’ is ook het concours ‘Eerste Maître d’hôtel van België’ erkend door de minister bevoegd voor Middenstand als officiële meesterschapswedstrijd. Dit betekent dat ook de titel ‘Eerste Maître d’hôtel van België’ wettelijk beschermd is en aanzien wordt als de hoogste professionele onderscheiding in zijn soort in België”, zegt Robert Van Landeghem, voorzitter van Club Prosper Montagné. “Deze nieuwe wedstrijd staat open voor alle in België werkende zaalmeesters. Het doel is het beroep en de expertise van maître d’hôtel in de schijnwerpers te plaatsen. De ‘Eerste Maître d’hôtel van België’ kan nadien als officiële vertegenwoordiger van ons land ook deelnemen aan internationale zaalwedstrijden.”

Hij voegt eraan toe: “Wij zijn trouwens enorm verheugd dat Joachim Boudens, maître d’hôtel van het toprestaurant Hertog Jan in Zedelgem, toegezegd heeft om dit jaar ambassadeur van deze nieuwe wedstrijd te zijn.”

Het goede verloop van de wedstrijd is in handen van Alain Thoon (ex-maître d’hôtel van restaurants Goedendag en La Villa Lorraine, zaalleerkracht in de Hotelschool Ter Duinen te Koksijde). Hij werd onlangs benoemd tot provoost van de maîtres d’hôtels van Club Prosper Montagné. Alain Thoon wordt bijgestaan door het zaalcomité waarvan Valerio Caprini (maître d’hôtel van restaurant Sea Grill), Chris Lanckriet (maître d’hôtel van restaurant Comme Chez Soi), Norbert Vanmoortel (ex-maître d’hôtel van restaurants Goedendag en De Snippe en zaalleerkracht in hotelschool Ter Groene Poorte te Brugge) en Cédric Wautier (maître d’hôtel van restaurant La Villa Lorraine) deel uitmaken.

“De preselectie bestaat uit het beantwoorden van een twintigtal vragen, het schrijven van een thesis over de gastronomische aspecten van een bepaalde streek in België, het samenstellen van een restaurantkaart en het creëren van een eigen cocktail”, aldus Alain Thoon, provoost van de maîtres d’hôtels van Club Prosper Montagné. “Tijdens de finale worden de vijf finalisten beoordeeld op o.a. hun voorkomen, talenkennis en organisatietalent, hun kennis inzake de etiquetteregels, het in goede banen leiden van een telefonische reservatie, de ontvangst van gasten, het correct opdekken van een tafel, het aanbevelen en serveren van dranken, de vaardigheid om een menu spontaan te kunnen aanpassen, de kennis inzake Belgische kazen en allerhande versnijdingen en de verschillen diensten kunnen toepassen.”

Het wedstrijdreglement wordt op 1 maart gepubliceerd op www.club-prosper-montagne.be. De inschrijvingen lopen tot 1 juni 2016, eveneens via de website van Club Prosper Montagné.

De finale vindt net zoals de wedstrijd ‘Eerste Kok van België 2017’ plaats op maandag 3 oktober 2016 in Hotel- en Toerismeschool Spermalie te Brugge.

De winnaar krijgt de titel van “Eerste Maître d’hôtel van België 2017”. De andere kandidaten krijgen de titel “Laureaat-finalist van Eerste Maître d’hôtel van België 2017”.

De winnaar en de laureaat-finalisten worden op maandag 3 oktober 2016 gevierd tijdens het banket van de Voorzitter van Club Prosper Montagné, dat doorgaat in Salons Saint Germain in Diksmuide.

 

foto:

·       Cédric Wautier, maître d’hôtel van restaurant La Villa Lorraine
·       Norbert Vanmoortel, zaalleerkracht in hotelschool Ter Groene Poorte te Brugge
·       Valerio Caprini, maître d’hôtel van restaurant Sea Grill
·       Alain Thoon, provoost van de Maîtres d’hôtel Club Prosper Montagné en zaalleerkracht in Hotelschool Ter Duinen te Koksijde
·       Joachim Boudens, ambassadeur van de wedstrijd Eerste Maître d’hôtel van België 2017 en maître d’hôtel van  Hertog Jan
·       Robert Van Landeghem, voorzitter Club Prosper Montagné
·       Chris Lanckriet, maître d’hôtel van restaurant Comme Chez Soi

                                               ©1952-2016 • Club Prosper Montagné