Culinair journalist Jan Scheidtweiler wint eerste Trofee Jan Van Hemeledonck

Jan Van Hemeledonck (1944-2012)

De Trofee Jan Van Hemeledonck bekroont de beste gastronomische journalistieke bijdrage van het voorbije jaar. Bedoeling is om de discipline van de gastronomische journalistiek extra aandacht en erkenning te geven. De laureaat krijgt een uniek, waardevol kunstwerk van de hand van de Limburgse kunstenaar Piet Stockmans. Piet creëerde speciaal voor deze Trofee een ontwerp dat journalistiek en gastronomie verzoent. Naast de trofee zelf , krijgt de laureaat ook nog een diner voor twee aangeboden in het 3-sterrenrestaurant ‘De Karmeliet’.

De onderscheiding is genoemd naar Jan Van Hemeledonck, die in 2012 na een slepende ziekte op 68-jarige leeftijd overleed. Van Hemeledonck maakte naam en faam als culinair journalist en gastronomisch expert. Hij begon zijn carrière in 1970 bij Het Laatste Nieuws, de krant waarvoor hij tot in 2003 bleef schrijven. Van Hemeledonck was daarnaast ook medebedenker en auteur van de Knack restaurantgids, schreef recensies voor magazines als Diners Club en Culinair ambiance, werkte samen met tal van Belgische chefs aan kookboeken en had een column in de weekendbijlage van De Tijd.

Club Prosper Montagné en zijn partners kaasmeester Van Tricht, Quisquater, Ganda Ham en Les Foies Fras de Strasbourg steunden samen met Menbo, Ad Bibendum, Canal Brasserie-Feestzalen, Renault en Hyundai dit nieuwe initiatief. 

De eerste trofee werd op 14 oktober 2014 uitgereikt aan Jan Scheidtweiler van Sabato. Van harte proficiat, Jan!

 

                                               ©1952-2016 • Club Prosper Montagné

Comments