Wim Swinnen en Evelien Rutten winnen Trofee Jan Van Hemeledonck 2015

Evelien Rutten, Piet Stockmans, Wim Swinnen

De Trofee Jan Van Hemeledonck, de onderscheiding voor de beste culinaire, journalistieke bijdrage van 2015, werd dit jaar uitgereikt aan Wim Swinnen en Evelien Rutten.

Dit jaar werden twee prijzen uitgereikt: één voor beste recensie en één voor beste reportage/essay. De organisatie ontving een 20-tal inzendingen die werden gelezen en beoordeeld door een vakjury, waarin zowel mensen uit de journalistiek als uit de culinaire wereld zetelden. Onder andere de 3-driesterrenchefs van België waren jurylid. De jury kreeg ‘geanonimiseerde’ teksten te lezen. De naam van de auteur werd telkens weggelaten en was alleen bekend bij de organisatie.

In de categorie recensie viel Wim Swinnen in de prijzen met zijn bespreking van restaurant Librije in Zwolle, gepubliceerd in Culinair Ambiance. “ Een taalkundig sterk stuk dat de lezer meteen meezuigt in de sfeer van het restaurant. Doorheen de recensie bouwt de auteur zijn dinerervaring op als een soort wedstrijd die gepast eindigt met de woorden ‘game, set, match’. In het voordeel van de chef”, oordeelde de jury.

In de categorie reportage/essay ging de onderscheiding naar Evelien Rutten voor haar bijdrage “The Gods of Food”, uit Feeling. “ Leest vlot weg, met geestig bedachte tussentitels en een rijk, complexloos taalgebruik”, aldus nog de jury die bestond uit Gert de Mangeleer, Peter Goossens, Geert Van Hecke, Johan Segers, Tony Le Duc, Tessa Vermeiren, Sven Ornelis, Marc Van Impe, Thomas Van Hemeledonck.

Beide winnaars ontvingen een exclusief ontworpen werk uit handen van kunstenaar Piet Stockmans.

Club Prosper Montagné is een van de partners van de Trofee Jan Van Hemeledonck.

                                               ©1952-2016 • Club Prosper Montagné